En vanlig fråga vi får är vilka produkter vi rekommenderar för att skapa en snygg bänkbelysning och arbetsbelysning i kök. Vi har i en tidigare artikel om led-tejp i kök beskrivit detta.

Idag har vi besvarat följande fråga och jag tänkte att svaret kanske intresserar fler.

Fråga: Har tänkt mig en tunn bra led-belysning under väggskåp i kök. Belysningen har en sammanhängande längd på ca 5m med 2st 45 graders böjar under ett hörnskåp. Kan ni föreslå lämplig armaturkombination, stripe +alu-profil för utanpåliggande montage?

Detta blev svaret som jag kryddat här i artikeln med lite bilder och länkar till produkter.

Ljusstyrka för bänkbelysning i kök

För lämplig ljusstyrka till bänkbelysning och arbetsbelysning i kök (och även i andra rum) föreslår vi led tejp på 15W/m.

Man kopplar den till en dimbar transformator. Då kan man välja att dimra den med Plejd eller vanlig återfjädrande strömbrytare på väggen. 

Ljusfärg på ledbelysning

För hemmamiljö rekommenderar vi ledtejp med färgtemperatur 3000K. Det är en varmvitt ljusfärg.

Montering i aluminiumprofil

För snygg montering skall ni montera ledtejpen i aluminiumprofiler med vit skyddsplast framför. Använd gärna den med hög kant (12mm hög). Då hinner ljuset från dioderna sprida sig innan det bryts i plasten och då får man ett jämnt ljus och man undviker prickigt diodljus. Aluminiumprofilerna monterar ni med monteringsclips eller skruvar rakt igenom.

Aluprofil för ledlist i kök

 

Inkoppling med led transformator

Ledtejpen går på 12V eller 24V, så transformator behövs för att koppla in den. Ovan rekommenderade ledtejp 15W/m går på 24V. Transformatorn skall ha en högre effekt än de inkopplade ledlisterna till den. Till exempel 4m ledtejp på 15W/m blir totalt 60W. Så en transformator som klarar minst 60W behövs. Och köksbänksbelysning vill man gärna dimra. Så vi rekommederar denna dimbara driver