Trappbelysning

Belysning i form av LED-strips kan exempelvis monteras bakom ledstång eller under trappsteg. Det är viktigt att belysningen placeras så att man endast ser effekten av ljuset och inte direkt i ljuskällan då man lätt blir bländad när man rör sig i höjdled. Bild nedan visar ledstrip som är monterad under varje trappsteg hos kund och kablage som döljts. 

LED-STRIPS TILL TRAPPBELYSNING

Bredden på själva LED-listen som LED-strippen sitter i kan vara total ca 10cm kortare än stegbredden, 5cm indrag på varje sida. Om du har trappsteg på 0.8m kan du alltså räkna på 0.7m. Eftersom ljuset sprider sig, även i sidled, så kommer hela ytan på trappsteget nedanför att lysa upp. 

1. LED-strip till trappa

Vi rekommenderar att använda modellen vi kallar LED-strip på 5W/m till trappbelysning då denna styrka oftast är tillräcklig för att vara dekorativ och funktionell när allt annat är mörkt runtomkring. Vi rekommenderar en ljusfärg på 3000K (varmvitt) eller 2700K för extra varmvitt ljus.

2. Aluminiumprofil

Placera med fördel ledstrip i aluminiumprofil med vit opalskydd framför för att nå bäst resultat. Modell väljs beroende på vart och hur den ska sitta. Aluminiumprofilerna finns i olika storlekar, både för utanpåliggande montage samt infällt. Se våra olika modeller här.

3. Dimmer/Styrning

Trappbelysning behöver egentligen inte dimras eftersom den är ganska svag från början. Vill man ha möjligheten att dimra manuellt rekommenderar vi att välja en transformator som stödjer fasdim. Fasdim fungerar med alla vanliga leddimmers som man har på väggen, till exempel Plejd. Ett alternativ kan vara att styra via en fjärrkontroll. Då skall ni kolla in serien SKY på denna länken: LED-dimmers till LED-strips

4. Transformator

En 12V transformator behövs för att driva installationen, den ska klara mer än den totala effekten på total längd ledstrip. Antag 15 trappsteg med 0,7m LED strip i varje. Det blir totalt 10,5m. Total effekt 10,5*5=53W. Ni behöver alltså en transformator med större effekt än 53W. Finns i olika modeller och styrkor.

Skall ni ha en SKY-dimmer eller ni inte vill dimra så välja en on/off transformator. Önskar ni dimring på väggen välj en fasdim transformator. 

5. Tillbehör

Bestäm var transformatorn skall sitta och mät hur långa kablar som behövs från trappstegen till transformatorn. Sladdarna kopplas sedan till eventuell dimmer samt transformator via skruvplintar. Då det är många kablar, en från varje trappsteg, kan man göra sammankopplingar av kablar på vägen med hjälp av plintar eller till exempel Wago-kopplingar. Trappbelysning kan även monteras utomhus - med IP-klassade LED-strips


Montering

 

Anpassade LED kit är vår specialitet på Xcen. För denna typ av dekorationsbelysning rekommenderar vi LED-strip på 5W/m. Ni kan enkelt köpa era ledstrips till trappbelysning här på vår webbsida/e-handel.


Prisexempel

Prisexempel på trappa med 15 steg á 0.8m. Dimbara ledlister.

15st x 0.7m LED strip 5W/m med 5m kabel =  2504:-
15st x 1m Aluprofil låg =  1050:-
1st fasdimmer om 75W = 863:-

Totalt = 4417:- (exkl moms)


RELATERADE PRODUKTER

  1. Aluprofil Uprofil låg 14x7mm
    Från 80 kr