Trappbelysning

Belysning kan monteras i ledstången, eller i trappstegen. Det är viktigt att belysningen placeras så att man endast ser effekten av ljuset och inte ljuskällan då man lätt blir bländad när man rör sig i höjdled. Bild nedan visar LED tejp monterat under trappsteg hos kund.

LED KIT TILL TRAPPBELYSNING

Bredden på LED listen kan vara total ca 10cm kortare än stegbredden, 5cm indrag på varje sida. 
Om du har trappsteg på 0.8m kan du alltså räkna på 0.6m. 

1. LED tejp

Vi rekommenderar att använda LED tejp på 4,8W/m till trappbelysning då denna styrka är lagom för dekorationsbelysning. Vi rekommenderar en ljusfärg på 3000K (varmvitt) eller 2700K för extra varmvitt ljus.

2. Aluminiumprofil

Placera med fördel ledtejpen i en aluminiumprofil med vit plast framför för att få bäst resultat. Modell väljs beroende på vart den skall sitta. Aluminiumprofilerna finns i olika storlekar och både för utanpåliggande montage samt infällt. Se våra olika modeller här.

3. Dimmer/Styrning

Trappbelysning behöver egentligen inte dimras eftersom den är rätt svag från början. Vill man ha möjligheten att dimra, rekommenderar vi dimmern som stödjer pushdim så att man kan dimra via en strömbrytare. Dimmern kopplas in mellan LED tejpen och transformatorn. (se bild nedan (figur 3))

4. Transformator

En 12V transformator behövs för att driva installationen, den ska klara mer än den totala effekten på använd LED tejp. Antag 15 trappsteg med 0,6m LED tejp i varje. Det blir totalt 9m. Total effekt 9*4,8=44W. Ni behöver alltså en transformator med större effekt än 44W. 

5. Tillbehör

Bestäm var transformatorn skall sitta och mät hur långa kablar som behövs från trappstegen till transformatorn. Sladdarna kopplas sedan till eventuell dimmer samt transformator via skruvplintar. Då det är många kablar, en från varje trappsteg, kan man göra sammankopplingar av kablar på vägen med hjälp av plintar eller till exempel Wago-kopplingar. 

Montering

Anpassade LED kit är vår specialitet på Xcen. För denna typ av dekorationsbelysning rekommenderar vi 4,8 LED tejp. Ni kan enkelt köpa ert LED kit för trappbelysning här på webben.

Prisexempel

Prisexempel på trappa med 12 steg på 0.8m

0.6 x 12 LED tejp 4,8W/m =  792:-
8m Aluprofil låg =  624:-
- ingen dimmer.
1st transformator 40W plug-in = 149:-
20m Kabel = 160:-
1,2 h Montering (Lödning) = 528:-

Totalt exkl moms = 2253:-