Vi hjälper många kunder med köksbelysning över arbetsbänkar i kök. Mest till privata hem men också till pentryn på kontor och liknande lokaler. I denna guiden ger vi våra rekommendationer på vilka led lister man skall ha och hur man bäst kopplar in köksbelysningen.

Varför LED list som bänkbelysning

Vi bygger ledlister med ledtejp som monteras i färdiga aluminiumprofiler. Fördelen är att man kan få snygg jämn LED belysning i precis den längd man vill ha. Ljus längs hela bänkytan i köket. Aluminiumprofilen kan sågas till önskad längd och fler stycken skjuts ihop för att skapa långa lister. Skarven syns inte eftersom armaturen sitter monterade upp under överskåpen.

Val av styrka och ljusfärg på LED listen

För stark och bra bänkbelysning så rekommenderar vi ledtejp på 15W. För hemmamiljö rekommenderar den lite varmvita ljusfärgen 3000K. 4000K fungerar också väldigt bra om man gillar vitare ljus.

Har man inte så stort avstånd till ytan som skall belysas, så räcker det med ledtejp på 9,6W/m. Den ger fullt tillräckligt ljus.

Olika modeller på aluminiumprofiler för köksbelysning

För snyggast ljus rekommenderar vi en aluminiumprofil som är 12mm djup och att man använder vit skyddsplast (opal) framför. Första rekommendation är den vanliga U-profilen 14x13mm . Den kan monteras utanpåliggande med medföljande monteringsclips eller att man skruvar rakt igenom den.

Vill man ha infällt montage kan man ha också U-profilen eller så tar man aluprofil för infällning. Den har läppar som täcker eventuella spricker vid infräsningen. Vill man fräsa in kan man till exempel sätt en täcksida under väggskåpen och fräsa in aluminiumprofilen i dessa.

Köksbelysning infräst i ovanskåp

Exempel från kund där de fäser in aluprofil i en skiva som fästes under väggskåpen

Har man inte plats till en 9mm djup ledlist finns bägge modellerna i modeller som är 6mm djupa.

Vill man rikta ljuset kan man sätta ledtejpen i en trekants-profil för ledstrips.

Oavsett val av aluminiumprofil så rekommenderar vi att man väljer vit plast framför ledtejpen.

Montering

Fäst aluminiumprofilerna på önskat sätt. Montera sedan i led-tejpen och sätt på den vita plasten. Placering bör vara i mitten av bänkytan eller något mot framkant. Vid hörn skjuter ni ihop ledlisterna och så löder vi en kort tunn sladd mellan listerna som böjs i vinkeln. Samma sak vid fläktar eller andra ytor där ledlisten inte skall sitta men man vill att ljuset skall fortsätta på nästa sida. Meddela oss avståndet så levererar vi ledlister med kabel emellan av önskad längd.

Exempel på ledtejp i kökshörn

Exempel på hörn där två aluprofiler med en kort sladd emellan skjuts ihop

Viktig att tänka på vid planering av bänkbelysning i köket med ledtejp är att man kan ha max 5m ledtejp seriekopplat. Behöver man längre kan man sätta transformatorn någonstans i mitten och skicka till exempel 4m åt ena hållet och 3,5m åt andra hållet. Längderna blir då parallellkopplade till transformatorn.

Dimmers

En dimmer kopplas in mellan transformator och ledtejp eller så har man en dimbar transformator. Det finns två varianter, en med fjärrkontroll och som kopplas till dimmerreglage på väggen.

Här hittar du led dimmer med fjärrkontroll

Här hittar du dimbar transformator för inkoppling till strömbrytare på vägg eller för dimring med Plejd.

Exempel på paket led lister till ett kök

st

Exmpel på led i som köksbelysning

I ovan kök vill man ha ledbelysning längs hela bänkytan, även till höger om fläkten. Dock inte under fläkten. Man vill kunna dimra led