Alla ledtejper och ledlister som vi säljer, och egentligen alla på marknaden, skall kopplas till en konstantspänning transformator. Den konstanta spänningen är oftast 12V eller 24V för ledtejper.

Vilken effekt man skall välja på led transformatorn (ibland kallad led driver) beror på modell och den totala längden led strip som skall kopplas till transformatorn.

Exempel 1: LED transformator till 4m ledtejp

Exempel: 4m ledtejp 4,8W/m med spänningen 12V.

Den totala effekten blir 19,2W. Då behövs en 12V transformator som klarar det. Till exempel denna 24W led driver.

Att led drivern är på 24W innebär att den klarar max 24W. Sen vill man alltid ha 10% marginal, vilket betyder att man max skall koppla in 21,6W. Teorin bakom 10% marginal är för att man inte vill maxbelasta transformatorn och då får man istället längre livslängd på drivern.

Exempel 2: LED driver till 3x3m ledtejp 14,4W/m

Ett andra exempel: 3 bitar ledstrip om 3m styck. Modell ledtejp 14,4W/m.

Den totala effekten blir 9×14,4=129,6W. Då passar en 150W led transformator.

Olika modeller av led transformatorer

Transformatorer kommer i många olika förpackningar. Olika fysiska storlekar, olika inkapslingar och olika anslutningsmöjligheter. De enklaste är de kapslade med snabbkopplingar till ledstripen och medföljande anslutningssladd till vägguttag.

Sen finns det transformatorer med inkopplingsplintar i bägge ändarna. För 230V i ena änden och för 12V eller 24V i andra änden.

 Led transformator med plint

T.v: Led transformatorn med snabbkoppling. T.h: Trafo med inkopplingsplint

Så för att sammanfatta:

Man väljer transformator efter den fysiska formen för att passa där man skall gömma den. Sen gäller det att välja transformator med rätt efffekt för att klara den längden på led list som skall kopplas in.