En vanlig fråga vi får är vilka produkter vi rekommenderar för att skapa en snygg bänkbelysning och arbetsbelysning i kök. Vi har i en tidigare artikel om led-tejp i kök beskrivit detta.

Idag har vi besvarat följande fråga och jag tänkte att svaret kanske intresserar fler.

Fråga: Har tänkt mig en tunn bra led-belysning under väggskåp i kök. Belysningen har en sammanhängande längd på ca 5m med 2st 45 graders böjar under ett hörnskåp. Kan ni föreslå lämplig armaturkombination, stripe +alu-profil för utanpåliggande montage?

Detta blev svaret som jag kryddat här i artikeln med lite bilder och länkar till produkter.

Ljusstyrka för bänkbelysning i kök

För lämplig ljusstyrka till bänkbelysning och arbetsbelysning i kök (och även i andra rum) föreslår vi led tejp på 13,2W/m.

Man kopplar den till en led dimmer med minne och sen förslagsvis till en vanlig strömbrytare på väggen. Tanken med dimmern är att ställa ljusstyrkan någon gång ibland till den styrka man önskar, och sen använda strömbrytaren för av och på i vanliga sammanhang. Man kan givetvis också använda sig av en väggdimmer för att dimra ledtejpen om man vill det. För att dimra ledtejp gäller det att dimmern stöder PWM-teknik.

Ljusfärg på ledbelysning

För hemmamiljö rekommenderar vi ledtejp med färgtemperatur 3000K. Det är en varmvitt ljusfärg.

Montering i aluminiumprofil

För snygg montering skall ni montera ledtejpen i aluminiumprofiler med vit skyddsplast framför. Använd gärna den med hög kant (12mm hög). Då hinner ljuset från dioderna sprida sig innan det bryts i plasten och då får man ett jämnt ljus och man undviker prickigt diodljus. Aluminiumprofilerna monterar ni med monteringsclips eller skruvar rakt igenom.

 

 Inkoppling med led transformator

Ledtejpen går på 12V, så transformator behövs för att koppla in den. 5m ledtejp på 14,4W/m blir totalt 72W. Så en transformator som klarar 72W behövs. Det skall vara en konstant spännings-transformator. Till exempel denna. För skarvarna, är det möjligt att bara ha en skarv på 90grader? I skarven får man klippa ledtejpen och löda en liten sladd emellan. Detta hjälper vi till med om ni ger oss exakta mått.